Formaliteter

Är det nödvändigt att skriva ut en kopia av ditt ESTA?

Du vill veta om du ska skriva ut din ESTA-blankett eller ditt ESTA-intyg när du har fått det beviljat. I den här artikeln får du svaret på denna fråga och några praktiska råd.

Ansök om ESTA online! Läs mer på
Skriv ut ESTA

ESTA är ett elektroniskt resetillstånd som utfärdas direkt till dig online genom ett modernt och snabbt system som gör att du slipper de långa handläggningstiderna för traditionella visumansökningar för resor till USA. Många resenärer som drar nytta av detta papperslösa tillstånd undrar dock om det är nödvändigt att skriva ut dokumentet och om de ska visa upp det för de myndigheter som de kommer att möta under sin resa till USA. Vi kommer därför att besvara denna viktiga fråga i detalj och ge dig några råd om hur du kan använda och förvara ditt resetillstånd på bästa möjliga sätt.

 

Är det obligatoriskt att skriva ut ESTA-tillståndet och ha det med sig under resan?

Först och främst bör man komma ihåg att ESTA-systemet också kallas "Visa Waiver Programme", eftersom det ersätter traditionella visum i vissa situationer och för vissa resenärer. En annan egenskap hos detta system är att du ansöker om resetillstånd direkt online utan att behöva gå till en förvaltning eller sammanställa en fil med olika dokument. För att få ett resetillstånd till USA behöver du bara gå in på den officiella webbplatsen eller på en webbplats som den vi rekommenderar på den här webbplatsen, där du får tillgång till ett onlineformulär.

I detta formulär måste du lämna information och uppgifter om din identitet, t.ex. ditt fullständiga namn, födelsedatum och adress, samt en e-postadress och ditt passnummer. Det är till detta passnummer som ditt ESTA kommer att kopplas. När din ansökan har tagits emot och granskats av de amerikanska myndigheter som ansvarar för att utfärda ESTA skickas ett svar direkt via e-post till den e-postadress du har angett, så att du kan få veta om ditt resetillstånd har beviljats eller inte. Om du får ett e-postmeddelande om att ditt ESTA har beviljats innebär det att du kan resa till USA genom att helt enkelt visa upp det passnummer som du angav i din ansökan.

Som du säkert har förstått är ESTA inte ett pappersdokument eller ens ett dokument som fästs fysiskt på ditt pass, utan det är elektroniskt bifogat till det. För att kontrollera att du har det nödvändiga resetillståndet kommer amerikanska gränskontrollanter och ombordpersonal på ditt flyg att skanna ditt pass och informationen kommer automatiskt att visas på deras skärm.

Det är därför absolut inte nödvändigt att ha med sig någon annan officiell handling än passet när du reser till USA. Det är därför absolut inte obligatoriskt att skriva ut ditt ESTA eller att ha det med dig under resan. Som vi kommer att förklara nedan är det dock en bra idé att hålla ett skriftligt register över detta tillstånd.

 

Varför rekommenderas det fortfarande att skriva ut ditt ESTA och behålla det i pappersformat?

Som vi just har sett i detalj är det absolut inte obligatoriskt att skriva ut ditt ESTA för att kunna använda det när du reser till USA.  Vi kommer dock att förklara för dig här i vilka situationer och fall det kan vara bra att få dokumentet utskrivet.

Först och främst rekommenderar vi starkt att du skriver ut sidan med en sammanfattning av dina svar på de olika frågorna i ESTA-ansökningsformuläret. Det är viktigt att spara denna information om du planerar att använda ditt ESTA igen under dess tvååriga giltighetstid och för att göra andra resor, mellanlandningar eller transiteringar i USA. För att kunna använda detta ESTA i framtiden måste du se till att informationen i det fortfarande är korrekt. Nästan två år efter din ansökan kan det dock vara svårt för dig att komma ihåg denna information eller de svar du gav i frågeformuläret. Med denna pappersspårning kan du helt enkelt läsa om svaren och försäkra dig om att de inte har ändrats. Om någon information har ändrats mellan din första ansökan och din kommande resa kan du förutse eventuella problem som du kan stöta på vid ombordstigning eller landning genom att ändra den där det är möjligt eller genom att ansöka på nytt online.

Du kan också välja att skriva ut ditt e-postmeddelande med ESTA-bekräftelse av flera giltiga skäl. På så sätt kan du naturligtvis behålla ditt filnummer, vilket kan vara användbart om du vill ändra vissa uppgifter senare. Men framför allt kan du när som helst få reda på vilket datum tillståndet löper ut. På så sätt kan du vara säker på att du kommer att kunna resa med ditt ESTA inom två år efter att det utfärdats.

Slutligen vill vissa personer ha ett skriftligt och fysiskt bevis på ett sådant tillstånd för att skydda sig mot eventuella problem när de går ombord på planet till USA eller andra svårigheter som de kan stöta på under resan. Vi vill dock försäkra er om att denna typ av incidenter är ytterst sällsynta, eftersom det elektroniska systemet för resetillstånd ESTA har utformats för att vara särskilt tillförlitligt.

 

Är det möjligt att ansöka om ESTA utan att använda webbformuläret?

Precis som du kanske vill ha en pappersutskrift av ditt ESTA vill du kanske också veta om det är möjligt att ansöka om detta resetillstånd på ett annat sätt än genom ansökningsformuläret online. Vissa människor är inte särskilt bekväma med Internet och föredrar att ha att göra med en fysisk person för sina administrativa förfaranden.

Men som vi har förklarat flera gånger i den här artikeln är ESTA-förfarandet ett så kallat dematerialiserat förfarande som endast kan göras på Internet. Därför är det absolut inte möjligt att gå vidare på annat sätt genom att besöka en myndighet.

Detta system är det enda sättet att få ett resetillstånd. Naturligtvis kan du då bli frestad att ansöka om en vanlig visering i stället. Tyvärr sker mycket av detta förfarande också online numera, så detta kommer inte att hjälpa dig.

Om du inte känner dig tillräckligt bekväm med online-ansökningar rekommenderar vi dig att använda den webbplats som vi rekommenderar på vår webbplats, så att du kan undvika misstag. Den är mycket lätt att navigera och det är inte heller något problem att fylla i formuläret.

Du kan också be någon du känner att göra detta online åt dig. Men glöm inte att ge dem all nödvändig information. Helst bör du vara med personen när han eller hon fyller i formuläret så att svaren på de olika frågorna verkligen är dina.

 

Vad ska du göra om du tappar bort ditt ESTA i pappersformat efter att du har skrivit ut det?

Även om du har vidtagit försiktighetsåtgärder för att skriva ut ditt ESTA-tillstånd när du har fått det, kan du ha tappat bort det och vet inte hur du ska hitta det. Om så är fallet ska du veta att detta inte på något sätt kommer att hindra din nästa resa till USA. Som vi förklarade för dig ovan i detalj är det nämligen inte alls nödvändigt att ha en pappersversion av detta tillstånd eftersom detta tillstånd är direkt kopplat till ditt biometriska eller elektroniska pass. Ditt pass är därför det enda dokument som du behöver visa upp när du går ombord och tullklarerar på din landningsflygplats.

Men om du behöver detta papper för att få information om ditt ESTA, till exempel om det fortfarande är giltigt eller om svaren på de frågor du ställde fortfarande är giltiga, finns det andra sätt att få tag på det. För det första kan du kontrollera din e-postinkorg för att hitta det e-postmeddelande som skickades till dig när du ansökte första gången. Tveka inte att göra en sökordssökning för att hitta det snabbare. Allt du behöver göra sedan är att skriva ut det på nytt och lägga undan det igen på ett säkert ställe.

Om du tyvärr har raderat detta e-postmeddelande har du fortfarande möjlighet att gå till den officiella ESTA-webbplatsen för att söka efter din fil. För denna sökning behöver du bara vissa uppgifter, t.ex. ditt aktnummer eller ditt passnummer.

Även om vissa tjänsteleverantörers webbplatser kan bevilja din ansökan är det i allmänhet inte möjligt att få ett duplicerat ESTA per post genom deras tjänster.

Den goda nyheten är att till skillnad från andra officiella dokument kan det ESTA som du förlorat inte användas av någon annan.

Har du några funderingar?

Ta reda på om din fråga redan har besvarats i listan nedan

Även om det inte är obligatoriskt att skriva ut en kopia av ditt ESTA, rekommenderas det att du gör det. Om du behöver bevisa ditt tillstånd att resa till USA är det lättare att göra det genom att visa upp en utskriven kopia än att söka efter ditt tillstånd på din telefon eller bärbara dator. Kom dock ihåg att ditt ESTA-tillstånd kommer att kontrolleras elektroniskt mot ditt pass när du går ombord på planet och när du anländer till landet.

När det har godkänts är ditt ESTA-tillstånd i allmänhet giltigt i två år eller tills ditt pass löper ut, beroende på vilket som inträffar först. Det är därför möjligt att använda detta tillstånd så många gånger du vill under denna period utan att behöva ansöka på nytt. Om du byter pass under denna period måste du dock förnya din ansökan för att koppla ditt nya pass till ditt ESTA.

Svar: Ja, du kan visa ditt ESTA-formulär på din telefon eller bärbara dator, men det rekommenderas att du också har en utskriven kopia om din enhet går sönder eller om du inte har tillgång till internet. Det är viktigt att notera att de amerikanska immigrationsmyndigheterna när som helst kan begära en utskriven kopia av ditt ESTA-tillstånd, så det är bäst att ha den till hands.