Förutsättningar

Dokument som behövs för att resa in i USA

Förbered din resa till USA i lugn och ro med hjälp av vår guide till de dokument som krävs: pass, ESTA eller visum.

Ansök om ESTA online! Läs mer på
Dokument som behövs

Om du planerar att resa till USA är det viktigt att veta vilka dokument du behöver för att resa in i USA. I den här artikeln beskriver vi formaliteterna för inresa till USA och vilka dokument som behövs för att resa in i USA, samt praktiska råd som hjälper dig att förbereda dig inför din resa.

 

Varför ska du förbereda dina dokument i god tid innan du åker till USA?

Det är viktigt att du känner till dokumentationskraven innan du reser till USA, eftersom det kan leda till problem eller förseningar vid ankomsten om du inte gör det. Den här sidan guidar dig genom de olika stegen för att se till att du har allt i ordning för en smidig resa.

Vi diskuterar de olika typerna av dokumentation som krävs, inklusive ett giltigt pass, ESTA-tillstånd och amerikanskt visum, samt andra formaliteter som gränskontroller och importrestriktioner. Vi ger dig också praktiska tips om hur du förbereder dig inför din resa, bland annat hur du bokar flyg och hotell, hur du tar dig runt i USA och vad du bör se när du kommer dit.

 

Sammanfattning av de dokument och handlingar som krävs för att resa till USA:

För resor till USA krävs följande dokument:

  • Ett giltigt pass som är giltigt i minst sex månader efter det datum då du ska lämna USA.
  • ESTA-tillstånd för resenärer från länder som omfattas av Visa Waiver Program (VWP), vilket gör det möjligt för medborgare i dessa länder att resa till USA utan visum för kortvarig turism eller affärsresor.
  • En amerikansk visering för resenärer som inte är berättigade till ESTA eller som vill stanna i USA under en längre tid eller arbeta där.

Det är också viktigt att kontrollera att alla dessa dokument är i ordning och giltiga innan du reser för att undvika komplikationer vid gränsen till USA.

 

Passet: Ett viktigt dokument för resor till USA

Ett pass är ett internationellt resedokument som bevisar din identitet och nationalitet. Det krävs för att resa in i USA och måste vara giltigt. Om ditt pass snart löper ut är det lämpligt att förnya det innan du reser till USA, eftersom det måste vara giltigt under hela din vistelse i USA.

Dessutom kräver de amerikanska myndigheterna att resenärerna har ett giltigt pass med en giltighetstid på minst sex månader efter det datum då du ska lämna USA. Detta innebär att om du planerar att stanna i USA i tre månader måste ditt pass vara giltigt i minst nio månader från och med dagen för inresan till USA. Detta krav gäller även om din vistelse är kortare än 90 dagar och du har ESTA.

Dessutom bör du kontrollera att ditt pass inte är skadat eller ändrat, eftersom det kan hindra inresa till USA. De amerikanska myndigheterna har strikta krav på pass, och skadade eller ändrade pass kan betraktas som ogiltiga och kan hindra dig från att resa in i USA. Det kan till exempel vara ett problem om ditt passfoto är sönderrivet eller om sidor saknas.

 

ESTA-tillstånd: Ett nödvändigt dokument för att resa in i Förenta staterna.

ESTA är ett elektroniskt resetillstånd som gör det möjligt för resenärer från vissa länder att besöka USA utan visum. Det är giltigt i två år, förutsatt att du inte byter pass under denna period, och tillåter vistelser på upp till 90 dagar. ESTA är tillgängligt för medborgare i länder som omfattas av programmet för viseringsundantag (Visa Waiver Program, VWP), vilket gör det möjligt för medborgare i dessa länder att resa till USA utan visum för kortvarig turism eller affärer.

Det är viktigt att notera att ESTA inte är en visering, utan ett resetillstånd. Resenärer som har en giltig visering för USA behöver inte ansöka om ESTA. Resenärer som omfattas av ESTA måste dock uppfylla vissa villkor, t.ex. att de inte får arbeta i USA och att de inte får överskrida gränsen för 90 dagars vistelse.

ESTA-ansökan görs online, antingen på USA:s officiella regeringswebbplats eller på en privat tjänsteleverantörs webbplats som erbjuder dig ett svenskt formulär och hjälp online. Du måste fylla i ett onlineformulär med personlig information och reseinformation, till exempel namn, födelsedatum, passnummer, adress i USA etc. Du måste också svara på några frågor om din resehistoria. Det är också nödvändigt att svara på några frågor om din hälsa och eventuell tidigare brottslig verksamhet. Det finns en avgift för ESTA-ansökan, med en handläggningsavgift som du måste betala direkt online med kreditkort.

Det rekommenderas att du ansöker om ESTA minst 72 timmar innan du reser till USA, även om svaret ofta är snabbt och kommer inom några timmar. Om din ESTA-ansökan godkänns får du ett bekräftelsemail. Om den avslås måste du ansöka om ett amerikanskt visum för att resa in i USA.

Ett ESTA-tillstånd har också den fördelen att det kan användas i två år från utfärdandedatumet. Det kan därför användas för flera besök i USA.

Sammanfattningsvis är ESTA ett bekvämt och kostnadseffektivt alternativ för resenärer från VWP-länder som vill resa till USA för kortvariga turist- eller affärsresor utan visum. Det är dock viktigt att respektera villkoren för inresa till USA och att fylla i ESTA-ansökan korrekt online.

 

Visum krävs fortfarande om du inte är berättigad till ESTA

Om du inte är berättigad till ESTA behöver du ett amerikanskt visum för att resa in i USA. Det finns olika typer av visum beroende på din situation och anledning till resan, t.ex. turist, affärsresa, student osv.

Processen för att ansöka om ett amerikanskt visum kan variera beroende på vilken typ av visum du vill få, men i allmänhet måste du fylla i en ansökningsblankett online, lämna in styrkande dokument och delta i en intervju på din närmaste amerikanska ambassad eller konsulat.

Det rekommenderas att du påbörjar processen för ansökan om amerikanskt visum så snart som möjligt, eftersom det kan ta flera veckor eller månader att få ett möte på ambassaden eller konsulatet och att behandla din ansökan.

För att resa in i USA behöver du alltså ett giltigt pass, ett ESTA-tillstånd eller ett amerikanskt visum. Det är viktigt att kontrollera de specifika kraven beroende på ditt ursprungsland och din resesituation.

Har du några funderingar?

Ta reda på om din fråga redan har besvarats i listan nedan

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) är ett elektroniskt resetillstånd som gör det möjligt för medborgare i vissa länder, t.ex. Sverige, att resa till USA utan visum för en kortvarig (mindre än 90 dagar) turist- eller affärsresa. För att kunna utnyttja ESTA måste du vara medborgare i ett land som är medlem i Visa Waiver Program (VWP) och uppfylla behörighetskriterierna.

Om du inte är medborgare i ett land som är medlem i VWP eller om du planerar att stanna i USA i mer än 90 dagar behöver du ett amerikanskt visum för att resa. Du kan kontrollera om du behöver ett visum genom att besöka webbplatsen för den amerikanska ambassaden i ditt land eller genom att kontakta ambassaden direkt. ESTA är också endast avsett för turist- eller affärsresor och ger dig inte rätt att arbeta eller studera i USA.

För att resa till USA måste ditt pass vara giltigt i minst sex månader efter det datum då du förväntas lämna USA. Det är viktigt att kontrollera passets utgångsdatum innan du reser och att ansöka om förnyelse om det behövs. Kom också ihåg att ditt pass kommer att krävas för att ansöka om ett ESTA eller visum till USA.