Formaliteiten

Moet ik een kopie van uw ESTA uitprinten?

U wilt weten of u uw ESTA-formulier of -certificaat moet printen zodra het is toegekend. Het antwoord op deze vraag en enkele praktische adviezen vindt u in dit artikel.

ESTA online aanvragen! Meer lezen
ESTA uitprinten

Het ESTA is een elektronische reistoestemming die rechtstreeks online aan u wordt afgegeven via een modern en snel systeem dat de lange verwerkingstijden van traditionele visumaanvragen voor reizen naar de VS vermijdt. Veel reizigers die profiteren van deze papierloze autorisatie vragen zich echter af of het nodig is om dit document af te printen en of ze het moeten voorleggen aan de autoriteiten die ze tijdens hun reis naar de VS zullen ontmoeten. Daarom zullen wij deze belangrijke vraag in detail beantwoorden en u advies geven over hoe u uw reistoestemming zo goed mogelijk kunt gebruiken en bewaren.

 

Is het verplicht om de ESTA-autorisatie uit te printen en bij u te houden tijdens uw reis?

Allereerst zij eraan herinnerd dat het ESTA-systeem ook wel het "Visa Waiver Program" wordt genoemd, in die zin dat het in bepaalde situaties en voor bepaalde reizigers de traditionele visa vervangt. Een ander kenmerk van dit systeem is dat u de reistoestemming rechtstreeks online aanvraagt, zonder dat u naar een administratie hoeft te gaan of een dossier met verschillende documenten hoeft samen te stellen. Om een reisvergunning voor de Verenigde Staten te verkrijgen, hoeft u alleen maar naar de officiële website te gaan of naar een website zoals die welke wij op deze site aanbevelen, die u een online formulier ter beschikking stelt.

Op dit formulier moet u informatie en gegevens over uw identiteit invullen, zoals uw volledige naam, geboortedatum en adres, alsmede een e-mailadres en uw paspoortnummer. Aan dit paspoortnummer wordt uw ESTA gekoppeld. Zodra uw aanvraag is ontvangen en onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten die belast zijn met de afgifte van ESTA's, wordt direct per e-mail een antwoord gestuurd naar het door u opgegeven e-mailadres, zodat u weet of uw reistoestemming al dan niet is verleend. Als u een e-mail ontvangt waarin staat dat uw ESTA is toegekend, betekent dit dat u naar de Verenigde Staten kunt reizen op vertoon van het paspoortnummer dat u in uw aanvraagformulier hebt opgegeven.

Zoals u zult hebben begrepen, is het ESTA geen papieren document of zelfs een document dat fysiek op uw paspoort is aangebracht, maar is het elektronisch aan uw paspoort gehecht. Om te controleren of u over de nodige reistoestemming beschikt, scannen de Amerikaanse grenswachters en het instappersoneel op uw vlucht gewoon uw paspoort, waarna deze informatie automatisch op hun scherm verschijnt.

Het is dus absoluut niet nodig om een ander officieel document dan uw paspoort bij u te hebben wanneer u naar de VS reist. Het is dus absoluut niet verplicht uw ESTA af te drukken of bij u te dragen tijdens uw reis. Zoals we hieronder zullen uitleggen, is het echter een goed idee om deze toestemming schriftelijk vast te leggen.

 

Waarom is het nog steeds aanbevolen om uw ESTA af te printen en op papier te bewaren?

Zoals wij zojuist in detail hebben gezien, is het absoluut niet verplicht uw ESTA af te printen om het te kunnen gebruiken wanneer u naar de Verenigde Staten reist.  Wij zullen u hier echter uitleggen in welke situaties en gevallen het nuttig zou zijn om dit document te laten uitprinten.

Allereerst raden wij u sterk aan de pagina uit te printen waarop uw antwoorden op de verschillende vragen in het ESTA-aanvraagformulier zijn samengevat. Het is belangrijk dat u deze informatie bewaart als u van plan bent uw ESTA tijdens de geldigheidsperiode van twee jaar opnieuw te gebruiken en om andere reizen, tussenstops of doorreizen in de VS te maken. Om dit ESTA achteraf te kunnen gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de informatie in het ESTA nog steeds juist is. Bijna twee jaar na uw aanvraag kan het echter moeilijk voor u zijn om u deze informatie of de antwoorden die u op de vragenlijst hebt gegeven, te herinneren. Met dit papieren spoor kunt u de antwoorden eenvoudig herlezen en nagaan of ze niet zijn veranderd. Als er informatie is veranderd tussen uw eerste aanvraag en uw komende reis, kunt u eventuele problemen bij het instappen of landen voor zijn door deze waar mogelijk te wijzigen of door opnieuw online een aanvraag in te dienen.

U kunt er ook voor kiezen om uw ESTA-bevestigingsmail gewoon uit te printen om verschillende geldige redenen. Natuurlijk kunt u zo uw dossiernummer bewaren, wat handig kan zijn als u later bepaalde informatie wilt wijzigen. Maar bovenal kunt u zo op elk moment de vervaldatum van deze autorisatie weten. Zo weet u zeker dat u binnen twee jaar na afgifte van uw ESTA kunt reizen.

Ten slotte willen sommige mensen een schriftelijke en fysieke registratie van een dergelijke toestemming hebben om zich te beschermen tegen eventuele problemen bij het instappen in een vlucht naar de Verenigde Staten of tegen andere moeilijkheden die zij tijdens hun reis kunnen ondervinden. Wij willen u echter geruststellen dat dit soort incidenten uiterst zeldzaam is, aangezien het elektronische ESTA-reistoestemmingssysteem is ontworpen om bijzonder betrouwbaar te zijn.

 

Is het mogelijk om ESTA aan te vragen zonder het online formulier te gebruiken?

Net zoals u misschien een papieren afdruk van uw ESTA wilt hebben, wilt u misschien ook weten of het mogelijk is deze reistoestemming op een andere manier dan via het online aanvraagformulier aan te vragen. Sommige mensen voelen zich niet erg op hun gemak met het internet en geven de voorkeur aan een fysiek persoon voor hun administratieve procedures.

Zoals wij in dit artikel al verschillende keren hebben uitgelegd, is de ESTA-procedure echter een zogenaamde gedematerialiseerde procedure die alleen via internet kan worden afgehandeld. Het is dus absoluut niet mogelijk om anders te werk te gaan door een administratie te bezoeken.

Dit systeem is de enige manier om een reisvergunning te verkrijgen. Natuurlijk kunt u dan in de verleiding komen om in plaats daarvan een regulier visum aan te vragen. Helaas gebeurt een groot deel van deze procedure tegenwoordig ook online, dus dit zal u niet helpen.

Als u zich niet comfortabel genoeg voelt met online aanvragen, raden wij u aan de website te gebruiken die wij op onze site aanbevelen. Hij is zeer gemakkelijk te navigeren en ook het invullen van het formulier is geen probleem.

Je kunt ook iemand die je kent vragen dit online voor je te doen. Maar vergeet niet hem of haar alle nodige informatie te geven. Idealiter bent u bij deze persoon wanneer hij of zij het formulier invult, zodat de antwoorden op de verschillende vragen echt van u zijn.

 

Wat moet u doen als u uw papieren ESTA verliest nadat u het hebt uitgeprint?

Zelfs als u de voorzorgsmaatregel hebt genomen om uw ESTA-autorisatie uit te printen zodra u deze hebt ontvangen, kan het zijn dat u deze bent kwijtgeraakt en niet weet hoe u deze kunt vinden. Als dit het geval is, moet u weten dat dit uw volgende reis naar de VS op geen enkele manier zal belemmeren. Zoals wij u hierboven in detail hebben uitgelegd, is een papieren versie van deze machtiging namelijk helemaal niet nodig, omdat deze machtiging rechtstreeks aan uw biometrisch of elektronisch paspoort is gehecht. Uw paspoort is dus het enige document dat u moet voorleggen bij het instappen en het inklaren op de luchthaven van aankomst.

Maar als u dit papier nodig hebt om informatie over uw ESTA te verkrijgen, bijvoorbeeld of het nog geldig is of dat de antwoorden op de door u gestelde vragen nog steeds geldig zijn, zijn er andere manieren om het te vinden. Ten eerste kunt u in uw e-mailbox zoeken naar de e-mail die u bij uw eerste aanvraag hebt ontvangen. Aarzel niet om op trefwoorden te zoeken om het sneller te vinden. Daarna hoeft u het alleen nog maar opnieuw uit te printen en op een veilige plaats op te bergen.

Als u deze e-mail helaas hebt verwijderd, hebt u nog steeds de mogelijkheid om naar de officiële ESTA-website te gaan om uw dossier op te zoeken. Voor deze zoekopdracht hebt u slechts enkele gegevens nodig, zoals uw dossiernummer of uw paspoortnummer.

Hoewel sommige websites van dienstverleners uw aanvraag kunnen inwilligen, is het over het algemeen niet mogelijk om via hun diensten een duplicaat van ESTA per post te verkrijgen.

Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot andere officiële documenten, het verloren ESTA door niemand anders kan worden gebruikt.

Hebt u twijfels?

Kijk of uw vraag al beantwoord is in de onderstaande lijst

Hoewel het niet verplicht is om een kopie van uw ESTA af te printen, wordt u aangeraden dit wel te doen. Als u uw toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen moet bewijzen, is het gemakkelijker om dat te doen door een afgedrukte kopie te laten zien dan door op uw telefoon of laptop naar uw toestemming te zoeken. Vergeet echter niet dat uw ESTA-autorisatie elektronisch wordt gecontroleerd aan de hand van uw paspoort wanneer u aan boord van het vliegtuig gaat en wanneer u in het land aankomt.

Na goedkeuring is uw ESTA-autorisatie over het algemeen twee jaar geldig, of totdat uw paspoort verloopt, als dat eerder is. Het is dus mogelijk om deze autorisatie gedurende deze periode zo vaak te gebruiken als u wilt, zonder dat u een nieuwe aanvraag hoeft in te dienen. Als u echter tijdens deze periode van paspoort verandert, moet u uw aanvraag vernieuwen om uw nieuwe paspoort aan uw ESTA te koppelen.

Antwoord: Ja, u kunt uw ESTA-formulier op uw telefoon of laptop laten zien, maar het wordt aanbevolen dat u ook een geprinte kopie hebt voor het geval uw apparaat kapot gaat of als u geen toegang hebt tot een internetverbinding. Het is belangrijk op te merken dat de Amerikaanse immigratieautoriteiten te allen tijde om een gedrukt exemplaar van uw ESTA kunnen vragen, dus het is het beste om het bij de hand te hebben.