Vragen

Is ESTA verplicht voor doorreis naar de VS?

Verkrijg gemakkelijk een ESTA voor uw doorreis naar de VS of voor een eenvoudige tussenstop in de VS via de officiƫle website of de website van onze partner die wij voor u hebben geselecteerd en die u toegang geeft tot het online aanvraagformulier.

ESTA online aanvragen! Meer lezen
Doorreis in de VS

Hoewel de eindbestemming van uw reis misschien niet de Verenigde Staten zijn, hebt u misschien gepland om via een Amerikaanse luchthaven te reizen voordat u het land bereikt waarnaar u reist. Veel reizigers vragen zich af of zij een ESTA-reistoestemming nodig hebben voor een eenvoudige doorreis of zelfs een tussenstop in dat land. In dit artikel leggen we uit waarom een dergelijke toestemming inderdaad verplicht is en hoe u een ESTA kunt aanvragen om legaal door de VS te reizen en uw reisplannen uit te voeren.

 

Waarom is een verblijfsvergunning verplicht voor een eenvoudige doorreis in de VS?

Allereerst vraagt u zich waarschijnlijk af waarom een ESTA of een ander soort verblijfsvergunning nodig is wanneer u niet van plan bent in de VS te blijven, maar alleen op doorreis bent. Het is inderdaad noodzakelijk deze vergunning te verkrijgen om aan boord te mogen gaan van uw vlucht naar uw bestemming vanaf het ogenblik dat uw vlucht een tussenlanding maakt of voor een doorreis landt op een Amerikaanse luchthaven, en dit zelfs indien u niet van plan bent het vliegtuig te verlaten.

In feite is een visum of ESTA-machtiging vereist om de Verenigde Staten binnen te komen, en dit geldt ook voor Amerikaanse luchthavens. De Amerikaanse autoriteiten bestuderen elk geval afzonderlijk om na te gaan of reizigers die via deze luchthavens passeren geen potentieel gevaar vormen voor de veiligheid van de staat. Ongeacht de duur van uw verblijf op Amerikaans grondgebied, moet u eerst een vergunning hebben verkregen.

De eerste controle van deze reisvergunning wordt uitgevoerd vóór uw vertrek en rechtstreeks door het personeel van de luchthaven waar u aan boord gaat. Als u niet over deze vergunning beschikt, kunt u eenvoudigweg niet aan boord van het vliegtuig gaan. Het is dus van essentieel belang dat u er vóór uw reis aan denkt om dit officiële document te verkrijgen. Zoals we hier in meer detail zullen zien, is de elektronische reisvergunning ESTA zonder twijfel de beste manier om uw doorreis naar de VS te valideren.

ESTA online aanvragen!

Wat is een ESTA-autorisatie voor een tussenstop in de VS?

Laten we even uitleggen wat het ESTA-systeem is en hoe het werkt, met name in de context van doorreis naar de VS.

Dit systeem is in 2009 door de Amerikaanse regering ingevoerd om het administratieve proces te vereenvoudigen voor sommige reizigers die de Verenigde Staten willen bezoeken en die voorheen een visum moesten aanvragen, wat zowel tijdrovend als duur was. Dit nieuwe beveiligingssysteem is, zoals de naam al aangeeft, een volledig elektronisch systeem in die zin dat alle procedures direct online worden uitgevoerd. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorisation.  ESTA staat echter ook bekend als het Visa Waiver Program in die zin dat het een visumvrijstelling is. Dit betekent dat als u dit ESTA verkrijgt, u geen visum nodig hebt om naar de VS te reizen, noch voor een verblijf, noch voor een eenvoudige doorreis.  Maar wees voorzichtig! Met dit document kunt u de Verenigde Staten alleen per vliegtuig of per boot binnenkomen.

De ESTA-autorisatie kan uw reisvoorbereidingen dus sterk vereenvoudigen, aangezien deze aanvraag slechts enkele minuten in beslag neemt en, zoals wij hieronder in detail zullen uitleggen, rechtstreeks online wordt gedaan. Het is echter noodzakelijk om hier te specificeren dat deze elektronische reistoestemming onderworpen is aan bepaalde voorwaarden die hieronder nader worden toegelicht:

  • Om te beginnen kunnen alleen bepaalde reizigers van dit vereenvoudigde systeem profiteren om naar de VS te reizen of om er doorheen te reizen. Het ESTA is een soort overeenkomst tussen de Verenigde Staten en een lijst van landen, 38 tot nu toe, die aan bepaalde specifieke voorwaarden voldoen. Nederland, België en Zwitserland behoren daar uiteraard toe. Het is dus noodzakelijk onderdaan te zijn van een van de landen op deze lijst om van dit ESTA gebruik te kunnen maken.
  • Een andere voorwaarde betreft de reden van de reis naar de VS die u met dit ESTA wilt maken. Met deze machtiging kunt u niet naar de VS reizen om er te werken, te studeren of u permanent te vestigen en zult u een traditioneel visum moeten aanvragen dat overeenstemt met uw situatie. De ESTA-autorisatie geldt alleen voor toeristische bezoeken en eventueel bezoeken aan familie of vrienden. Natuurlijk werkt de ESTA ook voor doorreis via Amerikaanse luchthavens of voor een tussenstop in het land.
  • De duur van uw verblijf in de VS met uw ESTA is ook beperkt. U kunt met deze vergunning niet langer dan 90 opeenvolgende dagen op Amerikaanse bodem verblijven. Ook hier geldt dat voor een langer verblijf een specifiek visum nodig is.
  • Ten slotte is het ook noodzakelijk om een geldig biometrisch of elektronisch paspoort te hebben dat zowel uw heen- als uw terugvlucht dekt om een ESTA te kunnen gebruiken om naar de VS te reizen, zelfs als voor uw eindbestemming geen paspoort vereist is.

Eenmaal verkregen is de ESTA-machtiging geldig voor een periode van twee jaar en kan dus door de reiziger worden gebruikt voor meerdere verblijven, doorreizen of tussenstops in de VS, zolang aan de bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan en zich sinds de eerste aanvraag geen belangrijke wijzigingen hebben voorgedaan.

ESTA online aanvragen!

Wat zijn de stappen om een ESTA te verkrijgen voor doorreis naar de VS?

Nu u hebt begrepen wat ESTA-autorisatie is en waarom u deze moet verkrijgen voordat u door de VS reist of een tussenstop maakt, laten we ter zake komen en uitleggen hoe u dit officiële document kunt verkrijgen.

Laten we eerst eens kijken wanneer u het beste een ESTA kunt aanvragen. Zoals we hieronder zullen uitleggen, is het verkrijgen van een ESTA zeer snel en duurt het gemiddeld slechts een paar uur. Het is daarom verleidelijk om vlak voor uw reis een aanvraag in te dienen. Maar om ervoor te zorgen dat u geen grote problemen ondervindt bij het aanvragen van een ESTA, raden wij u aan om de aanvraag ten minste twee weken voor uw vertrekdatum in te dienen.

Om te beginnen, en aangezien het ESTA een 100% elektronisch systeem is, moet u uw aanvraag online indienen via een specifiek formulier dat u ter beschikking wordt gesteld door de officiële website of door verschillende gespecialiseerde sites zoals die welke wij op deze site aanbevelen. De procedure is relatief snel en neemt hooguit enkele minuten in beslag. Denk er ook aan uw elektronisch of biometrisch paspoortnummer bij u te hebben, want dat wordt gevraagd als onderdeel van deze aanvraag.

Op het aanvraagformulier moet u uiteraard uw volledige identiteit invullen zoals die in uw paspoort staat, evenals uw paspoortnummer en een geldig e-mailadres. Dit e-mailadres is belangrijk omdat het antwoord op uw aanvraag naar dit adres wordt gestuurd. Vervolgens wordt u gevraagd een aantal vragen te beantwoorden, waaronder de reden van uw aanstaande reis naar de VS. Hier kunt u wat ons betreft het vakje "Transit" aanvinken. Er zullen u ook andere vragen worden gesteld over de veiligheid van het land, zoals vragen over uw strafblad of de landen die u eerder hebt bezocht. Het is zeer belangrijk om alle antwoorden die u op deze vragenlijst hebt gegeven te controleren om te voorkomen dat u vanwege een eenvoudige vergissing geen ESTA-autorisatie krijgt. Natuurlijk moeten de antwoorden die u geeft betrouwbaar zijn en overeenkomen met de werkelijkheid.

Zodra u deze controles hebt uitgevoerd, kunt u de vergoedingen online betalen. Deze betaling gebeurt uitsluitend elektronisch en u kunt geen cheque sturen of contant betalen. De betaling met een kredietkaart gebeurt uiteraard op een beveiligde server. Pas nadat deze rechten zijn betaald, wordt uw aanvraag doorgestuurd naar de Amerikaanse autoriteiten die belast zijn met de bestudering van de dossiers.

Uw verzoek wordt direct per e-mail beantwoord en wel binnen maximaal 72 uur vanaf het moment dat u uw verzoek registreert. In de praktijk is het echter gebruikelijk om binnen enkele uren een antwoord te ontvangen. Als u de antwoordmail na deze tijd niet vindt, controleer dan uw map met spam of ongewenste e-mail. De e-mail die u ontvangt, geeft de status van uw ESTA aan, d.w.z. "Geaccepteerd", "Geweigerd" of, wat zeldzamer is, "In behandeling". Als uw ESTA is geaccepteerd, hoeft u verder niets te doen. Het ESTA is een gedematerialiseerde verblijfsvergunning die elektronisch en automatisch aan uw paspoort wordt gehecht. U hoeft dus geen ander fysiek document dan dit paspoort voor te leggen als u op doorreis bent en hoeft dus niets af te drukken. Toch raden wij u aan een dossier van uw aanvraag bij te houden, vooral als u van plan bent dit ESTA bij toekomstige reizen naar de Verenigde Staten opnieuw te gebruiken.

ESTA online aanvragen!

Garandeert de ESTA dat uw tussenstop in de VS een succes wordt?

Wij willen u er ook op wijzen dat het verkrijgen van een ESTA-machtiging geenszins garandeert dat u naar de VS mag reizen. In feite is het slechts een controlemiddel dat door de Amerikaanse autoriteiten is ingevoerd om personen die een risico voor de nationale veiligheid kunnen vormen, gemakkelijker te kunnen identificeren. Wanneer u door de VS reist, kan u worden verzocht een extra controle te ondergaan door een immigratieambtenaar, die u om andere redenen de toegang kan weigeren.

Vergeet bijvoorbeeld niet om ESTA-toestemming aan te vragen voor kinderen die met u meereizen, zelfs als ze minderjarig zijn, en om hun paspoorten beschikbaar te hebben op het moment van de reis. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen kunt u met deze ESTA in alle rust door de VS reizen en zelfs wat sightseeing doen als u tussen uw twee vluchten de tijd hebt om het gebied rond de luchthaven te bezoeken.

 

Moet de geldigheid van het ESTA de hele reis bestrijken als u alleen maar door de VS reist?

Wij bespreken nu de netelige kwestie van de geldigheid van de ESTA-machtiging voor een eenvoudige doorreis in het land. Veel reizigers vragen zich af of de ESTA-machtiging alleen betrekking moet hebben op de datum van de doorreis of tussenstop of dat deze de gehele duur van de reis tot de terugkeer in Nederland moet bestrijken.

In werkelijkheid hangt het antwoord op deze vraag af van verschillende parameters. Wat u hier moet onthouden is dat u hoe dan ook een geldige verblijfsvergunning moet hebben telkens wanneer u de Verenigde Staten binnenkomt. Dus, afhankelijk van het geval, is dit hoe u zich moet organiseren:

  • Als uw reis alleen een doorreis door de VS op de heenreis omvat en niet op de terugreis, hoeft deze vergunning niet geldig te zijn op het moment van uw terugreis, aangezien u niet door de VS reist. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat deze vergunning geldig is op de dag van uw doorreis.
  • Als uw reis een doorreis door de VS omvat op zowel de heen- als de terugreis, moet u natuurlijk op beide data een geldige ESTA-autorisatie hebben. Het is echter niet nodig dat uw ESTA de gehele duur van uw reis bestrijkt. Stel dat uw ESTA afloopt tijdens uw reis, d.w.z. na uw eerste doorreis op de heenreis. In dat geval hoeft u alleen maar een nieuw ESTA aan te vragen om uw autorisatie te verlengen vóór de datum van uw tweede doorreis op de terugreis. Sommige reizigers geven er de voorkeur aan hun ESTA te verlengen vóór de datum van vertrek, zelfs als deze nog niet is verlopen, zodat zij dit niet vanuit het buitenland hoeven te doen.

Het is ook zeer belangrijk om hier het geval van het paspoort en de geldigheid ervan voor uw verschillende transits in de VS te vermelden. U moet immers een geldig paspoort hebben op het ogenblik van uw heen- en terugvlucht en dit paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na uw laatste doorreis in de VS. Ook als uw paspoort binnenkort verloopt, moet u het vóór uw vertrek en zelfs vóór het online aanvragen van een ESTA-machtiging vernieuwen. Vergeet niet dat het ESTA automatisch wordt gekoppeld aan het paspoortnummer dat u op het formulier hebt ingevuld. Als u vóór uw reis uw paspoort en dus uw paspoortnummer wijzigt, kunnen de luchthavenbeambten deze machtiging niet raadplegen en kunt u niet aan boord gaan of doorreizen door de VS.

 

Hoe maak je een tussenstop in de VS zonder ESTA-autorisatie?

Zoals we zojuist in dit artikel in detail hebben gezien, is het online aanvragen van een ESTA als u een reis met een doorreis of tussenstop in de VS plant, ongetwijfeld de gemakkelijkste manier om het recht op doorreis te verkrijgen. Dit bespaart u kostbare tijd die u kunt besteden aan de voorbereiding van de rest van uw reis. Er is echter geen garantie dat deze toestemming wordt verleend en sommige reizigers krijgen uiteindelijk een negatief antwoord op hun aanvraag. Is het in dat geval nog mogelijk om door de VS te reizen?

In werkelijkheid zal het afhangen van uw vermogen om een andere verblijfsvergunning te verkrijgen, aangezien deze nog steeds verplicht is. U hebt hier twee mogelijkheden. Als u zeker weet dat u aan alle voorwaarden voldoet om een ESTA te verkrijgen en u denkt dat de weigering te wijten is aan een eenvoudige fout bij het invullen van het formulier, kunt u natuurlijk opnieuw een ESTA aanvragen, waarbij u deze keer uw antwoorden zorgvuldig controleert. U moet dan 10 dagen wachten vanaf de datum van de weigering.

Als de reden voor de weigering van uw ESTA anders is, kunt u altijd een specifiek visum aanvragen. Merk ook op dat sommige sites de prijs van uw ESTA terugbetalen als het wordt geweigerd.

Hebt u twijfels?

Kijk of uw vraag al beantwoord is in de onderstaande lijst

Als u onderdaan bent van een land dat in aanmerking komt voor het Visa Waiver Programma, hebt u een ESTA nodig voor een doorreis of tussenstop in de VS. Deze formaliteit is verplicht, ook als u de luchthaven niet verlaat. Het in te vullen formulier en de kosten zijn dezelfde als voor een traditioneel ESTA voor toeristen. U kunt dit ESTA vervolgens gebruiken voor andere reizen, doorreizen of tussenstops in de VS.

Het wordt aanbevolen een ESTA ten minste 72 uur voor uw vertrek aan te vragen, hoewel de meeste aanvragen binnen 24 uur worden goedgekeurd. Het verdient daarom de voorkeur vooraf een aanvraag in te dienen om elk risico op vertraging of weigering te voorkomen. Wij raden u aan ESTA enkele weken voor uw reis aan te vragen om problemen bij weigering of vertraging in de verwerking te voorkomen.

Om een ESTA voor een doorreis of tussenstop in de Verenigde Staten aan te vragen, moet u de volgende informatie verstrekken: uw geldige paspoort, uw persoonlijke gegevens, uw reisroute en uw contactgegevens. Het wordt ook aanbevolen dat u retourtickets heeft om uw transit of tussenstop te bewijzen.